Salgs utstilling Bergenske stikk

.

Det er en fornøyelse å kunne presentere for publikum denne betydelige maritime salgsutstillingen som et samarbeidsprosjekt mellom Galleri Bygdøy Allé i Oslo og Mohn Kunsthandel i Bergen.

En reprise på et slikt fellesarrangement mellom de to virksomhetene på hver sin side av fjellene har lenge vært etterlengtet. Flere husker sikkert den meget vellykkede og profilerte jubileumsutstillingen vi avholdt i Bergen høsten 2004.

Utgangspunktet for en ny samarbeidsutstilling var et konkret oppdrag begge virksomhetene i våres fikk av samleren Cato Schiøtz. Cato har i mer enn 35 år iherdig og systematisk samlet på trykte Bergensprospekter fra 1588 til ca. 1850. Resultatet er blitt en enestående og dermed svært viktig samling som det neppe finnes maken til. Vårt oppdrag er nå å formidle denne unike samlingen på markedet og det hadde selvfølgelig vært fantastisk om den kunne blitt ervervet av noen som har mulighert til å presentere bildene for publikum mer eller mindre permanent. Samlingen er en urkilde rundt Bergens kulturhistorie og samtidig en viktig skildring av en stolt maritim tradisjon.

Med samlingen til Cato Schiøtz som et fundament presenterer vi i katalogen et sterkt utvalg av maritimt rettede kart, bøker, trykk og kunst. Et par malerier som strengt tatt kanskje ikke kan klassifiseres som «maritimt» har også sneket seg inn i repertoaret, men vi tror publikum vil sette pris på at de er med her. Vi ønsker alle hjertelig velkommen til utstillingen i Domkirkegaten i Bergen, til byen vi vil påstå har de største og dypeste skipsfarttradisjonene i Norge.

Oslo og Bergen, 10. november 2019

Pål Sagen
Galleri Bygdøy Allé, Oslo

Fredrik Mohn-Nøkling
Mohn Kunsthandel, Bergen

Last ned din katalog her:

ABRAHAM ORTELIUS “Islandia”

Samtidig håndkolorert kobberstikk, 34,5x49cm ANTWERPEN (1585 datoen på kartet, men ca. 1592) – vårt eksemplar 1608 eller 1612

ET FINT OG DEKORATIVT EKSEMPLAR MED ORIGINAL HÅNDKOLORERING.

Utgangspunktet for utformingen av kartet kom fra den danske historikeren Anders Sørensen Vedel som spurte islendingen Gudbrandur Thorláksson å tegne et kart over Island. Thorláksson var utdannet i astronomi og matematikk fra København og er mannen som fikk utgitt Islands første Bibel i 1584. Mange tiår før man trykket bøker i Norge! Kartet sparer ikke på noen effecter når Island og sjøreisen dit skal beskrives. Det spørs om hensikten med kartet var å få folk til å besøke øya! Her er sprutende vulkaner, store fjellkjeder, mektige elver, isbjørner osv. Mest dramatisk er imidlertid dyrene eller skal vi si uhyrene som fyller havet rundt Sagaøya.

Baksidens tekst på Italiensk (sidetall 115 bestemmer årstallet for utgivelsen 1608 eller 1612) beskriver i detalj alle disse skapningene og vesene. Ytterkantene på margene noe brunskjoldet, ellers er kartet i god stand. Noen av jordfargene er lettere oksydert.

Litteratur: Ulla Ehrensvärd “The History of the North”, John Nurminen Foundation, Helsinki 2006, page 165 – 166 illustrated, Van den Broecke 161, William B. Ginsberg “Printed Maps of Scandinavia and the Arctic 1482 – 1601” Entry 24.8 50 000, – (€5000)

Fra Cato Schiøtz samlinger

Meget sjeldent prospekt over bergen fra sjøsiden antagelig etter et forelegg av Johan F. L. Dreier.

Forlaget Prahl utførte flere ulike byprospekter av hjembyen Bergen og motivet fra sjøsiden var en gjenganger. Flere av motivene er ganske like, men kan ha ulike kunstnere som forelegg.

Dette er sannsynligvis det første av en rekke større prospekter som Prahl utførte over Bergen. Byvåpenet er vist alene. Det er damperen D/S «Oscar» som vi ser i bildet og den skal ha kommet til Bergen høsten 1827 før den forlot byen igjen høsten 1828.