Maritime malere

Marinemaleriet sprang ut av seilskipstiden på 17 og 1800-tallet.

I en tid uten fotografiets muligheter for å dokumentere samtiden, kom marinemaleriet som en glimrende erstatning. Både redere og skipsoffiserer kunne tenkes å ønske seg et portrett av sitt skip og de ville ha bildene både korrekte og gjerne med kunstnerisk stemning av hav og eksotiske strøk.

Sjangeren ble dyrket fra 1700-tallet og har fortsatt briljante utøvere den dag i dag. Kunstnere var ofte tidligere sjømenn som hadde inngående kunnskaper om hvordan sjø og hav, vær og vind samvirker i storm og stille, med kombinasjonen av korrekte tekniske detaljer.

Dette var en tid der eksotiske, fjerne steder som "Lissabon", Pireus og Zanzibar kun kunne nåes ved å svabre dekk, klatre fokk, reve seil og risikere kapring underveis. Ikke noe charterfly kunne bringe deg raskt tilbake om du ble akterutseilt i Casablanca eller "shanghaiet" i Shanghai. Det var i denne tiden enkelte brukte lange frivakter til å lære seg malingens kunst.

Hva var vel ikke mer naturlig enn å gjengi det man hadde rundt seg.

Vi har nå inne et lite utvalg marinemalerier. Les mer om dem her.

 

Theodor Søvig, «Frisk seilas på fjorden» 1878

Theodor Søvig ble født i Fana i 1840 og døde samme sted i 1892. Theodor Søvig regnes som en av våre fremste skutemalerere. Han gikk på tegneskole hos Frederik Sørvig i Bergen og fikk diplom i 1858. Marinemalerier ble hans spesialitet, og han malte i flere år skutemalerier sammen med Fredrik Sørvig.

Even Ulving, «Fra Venezia» 1920-tallet

Even Ulving ble født på Ylvingen i 1863 og døde på Åsgårdstrand i 1952. Ulving var elev ved Knud Bergsliens malerskole, kunstakademiet i Munchen og Academie Julian i Paris. Han var den mest fremtredende maleren fra Helgeland.

Den realistiske romantiker

Ulving malte kulturhistoriske bilder, interiører og portretter, men var mest populær for sine landskapsmalerier som hadde en realistisk motivoppfatning. I 1920-årene malte han flere bilder med motiver fra bl. a. Italia og Frankrike.

 

Eilert Adelsteen Normann , «Aftensol i Lofoten», Julaften 1890

Adelsteen Normann ble født på Vågøya i Nordland i 1848 og døde i Kristiania i 1918. Han regnes som den første fra Nord-Norge som etablerte seg som maler. Han utdannet seg i Düsseldorf og slo seg senere ned i Berlin. Han reiste ofte på besøk til Lofoten og spesialiserte seg på romantiske fjordlandskaper. Lyset spilte en stor en stor rolle i hans bilder, og han lanserte Norge som «Midnattsolens land». Rundt 1890 bygget han en villa i Balestrand. Der oppholdt han seg mye om somrene i selskap med prof. Hans Dahl. Han var også en god venn av keiser Wilhelm som ofte var på besøk i Balestrand.

 

 

 

 

Carl Frederik Sørensen, «Bergen Havn» 1871

Carl Frederik Sørensen ble født på Samsø i 1818 og døde i København i 1879. Han var en dansk marinemaler. Han utdannet seg på Kunstakademiet og ble senere professor der i 1869.

Han utmerket seg allerede i studietiden, noe som førte til at han fikk oppgaver i forbindelse med dekorering av Thorvaldsens Museum. Sørensen reiste ofte langs norskekysten og fant sine motiver derfra.

 

 

 

 

T. E. Gabrielsen     Skipsportrett “Hans Tode” Akvarell

Signert nede til høyre. Skrevet på baksiden: “Hans Tode bygget i 1873 ved Rasmussens Verft, Sand for E.H. Jondahls Rederi, Stavanger”

Vi har nå inne et utvalg maritime malerier

Kom innom eller se dem i vår nettbutikk

 

Usignert    Barken Roma

Gouache, 34×64. Skrevet på baksiden: “1877. Natten mellom den 2. og 3. Februar paa reise fra Bergen til Tromsø” og: “Bark Roma av Bergen. Bygget i Porsgrund i 1875 for J. L. Mowinckel & sønn m/flere. Fører Wilh. Rasmussen 1875-1882, A. I. Deiz 1883-1884.” (Limt rift.)