Sommer hos Mohn med roser, østers, hummer og champagne

 

Selv om regnet nå har overtatt for de usedvanlig høye sommertemperaturene i mai og juni, er vi fremdeles i sommermodus.

Vi har funnet frem 3 bilder som representerer noe av det vi forbinder med sommer.

Velkommen inn til en kunstpause i Domkirkegaten 7.

 

ROSER

ULF NILSEN

1950 - Trondheim
Maler og grafiker

Utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo.

 

Ulf Nilsen, «Atlas-Natura» 2006 

Ulf Nilsen er en av våre mest anerkjente kunstnere. Han er representert/innkjøpt av og har hatt utstillinger på en rekke tunge institusjoner både i Norge og i utlandet. Maleriet vi har hos oss er fra utstillingen «..….. og alle blomster» på Baroniet i Rosendal i 2006. Utstillingen var spesielt laget for Baroniet.

Ulf Nilsen sier selv om sin kunst: - Du kan si at mine ting er sett, men ikke gjenskapt. Det er mange historier som er knust og satt sammen igjen. Bildene er fragmenter av drømmer, og som drømmer er de usammenhengende med både abstraksjon og realisme i samme motiv. Overfor et kunstverk vil alle mennesker bestrebe etter å forstå. Man må alltid ha et bindeledd mellom virkeligheten og drømmene. Her kommer mine nøkler og gjenkjennbare gjenstander inn. Alle kjenner vi igjen en trillebår, klokker, stoler, blomster, trær og så videre.

ØSTERS OG HUMMER

 

Marcel Mouly
(1918-2008)

Venn av Picasso og Matisse´s elev

En eksplosjon av farger og former i kubismens ånd

 

 

Marcel Moulys dristige farger, semi-abstrakte kunstverk appellerer til private og offentlige samlere over hele verden. Enten det er stilleben, landskap, interiør, båter eller portscener, blir Moulys verk samlet med like stor entusiasme. Etter å ha studert under moderne kunstmestere som Henri Matisse og Pablo Picasso, skapte Mouly en unik egen stil og utviklet et rykte som en av de viktigste moderne kunstnerne fra slutten av det 20. og det 21. århundre.

Marcel Mouly var den siste gjenlevende studenten til Matisse og var den siste gjenlevende kameraten av Picasso frem til sin død. Mouly er representert i 16 store museer og 22 samlinger verden over. Ikke nok med dette, Mouly har holdt mer enn 50 separatutstillinger på alle kontinenter fra Amerika til Japan og Lapland. I 1957 og 1973 mottok han Frankrikes høyeste æresutmerkelser; "Order of Arts & Letters" og "Grand Prix for Lithography".

Moulys liv er en fascinerende lesing: Etter endt skolegang gikk Mouly på nattskole på Montparnasse i to år, og kopierte mesterverker av Picasso, Matisse og Braque hjemme.

Søndager var det lokale landskap som stod på menyen. Sitt første impresjonistiske oljemaleri ødela imidlertid Mouly dagen etter at han malte det. Han tenkte nemlig aldri på å ta kunstens vei, og livnærte seg via en rekke småjobber som strandselger, teppemaker, truck-kjører, tannlegeteknikker og vinbud.

Frankrike falt til Tyskland i juni 1940, og Mouly forsøkte ved hjelp av ulike jobber å overleve under disse vanskelige tidene. Han ble venn med kunstneren Bernard la Fourcade, og de to etablerte et studio i Auteuil hvor de ga tegne og maleundervisning for å tjene til livets opphold.

Under en tur til Normandie i 1942 ble Mouly og la Fourcade stoppet av tyske tjenestemenn. De ble stilt spørsmålstegn ved deres mangel på reisedokumentasjon, som på den tiden var pålagt av Vichy-regjeringen. Mouly og la Fourcade ble arrestert kort tid etter at de kom tilbake til Paris og fengslet som spioner i nesten fire måneder. Under fangenskapet fikk Mouly tiden til å gå ved å bruke noen av hans daglige rasjoner av brød til å skjære ut spillebrikker til sjakk. Lite visste han at dette ville være opprinnelsen til hans karriere som keramiker. Vel ute av fengsel, møtte Mouly den franske designeren og maleren Edourd Pignon som oppmuntret Mouly til å følge kunstens vei.

Slik ble det til at han stilte ut sine to første bilder i Salon d'Automne i Paris i 1943. Det samme året startet han også i lære hos skulptøren Jacques Lipchitz, og keramikk ble snart et annet uttrykk for Moulys kunstnertalent. Senere ble også Mouly elev hos Henri Matisse."

Etter dette skjøt Moulys karriere fart. Han etablerte et studio på La Ruche, en kunstnerkoloni i Paris. Mouly ble også hjulpet og oppmuntret av noen av de største kunstnerne i hjemlandet, og The Librairie Bergmasque i Paris sponset hans første separatutstilling i 1949. Hans geniale evner tok form i æra av kunstnerkollegaer Picasso, Braque og Matisse. I 1951 beveget Mouly seg utover Frankrikes grenser, og stilte ut og malte en rekke malerier fra Sverige. Året etter gjentok han suksessen med en rekke utstillinger på det svenske kontinentet.

Vi har nå inne et maleriet av Mouly kalt ¨Huitres et Homard¨. Les mer om dem her.

CHAMPAGNE

GUNNAR S. GUNDERSEN

1921 - 1983
Maler og grafiker

Utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo

 

 

Gunnar S. Gundersen, «Champgnenart» 

Gunnar S. Gundersen regnes som en av våre mest markante malere i etterkrigstiden. Han og en rekke andre kunstnere regnes som pionerer innen den norske nonfigurative kunsten, da de som unge ønsket å frigjøre seg fra den norske figurative tradisjonen.

Til avisen VG uttalte Gunnar S.Gundersen i 1950 følgende: «Jeg mener de rene farger og former virker sterkest. Jo mindre ramme av ytre attributter en gir seg selv å operere innenfor, jo større spenning og klarhet, jo mer enkelhet og begrensning, jo større styrke.»

Even Ulving, «Fra Venezia» 1920-tallet

Even Ulving ble født på Ylvingen i 1863 og døde på Åsgårdstrand i 1952. Ulving var elev ved Knud Bergsliens malerskole, kunstakademiet i Munchen og Academie Julian i Paris. Han var den mest fremtredende maleren fra Helgeland.

Den realistiske romantiker

Ulving malte kulturhistoriske bilder, interiører og portretter, men var mest populær for sine landskapsmalerier som hadde en realistisk motivoppfatning. I 1920-årene malte han flere bilder med motiver fra bl. a. Italia og Frankrike.

 

 

 

Carl Frederik Sørensen, «Bergen Havn» 1871

Carl Frederik Sørensen ble født på Samsø i 1818 og døde i København i 1879. Han var en dansk marinemaler. Han utdannet seg på Kunstakademiet og ble senere professor der i 1869.

Han utmerket seg allerede i studietiden, noe som førte til at han fikk oppgaver i forbindelse med dekorering av Thorvaldsens Museum. Sørensen reiste ofte langs norskekysten og fant sine motiver derfra.

 

 

 

Vi har nå inne et utvalg maritime malerier

Kom innom eller se dem i vår nettbutikk